Loading...

Veel Gestelde Vragen

 • Wat moet ik op set doen?
 • Wat neem ik mee naar de set?
 • Hoe geraak ik achteraf aan het materiaal?
 • Mag ik op set mezelf bij de productie promoten?
 • Ik word door verschillende agentschappen gecontacteerd voor dezelfde opdracht
 • Ik word voor verschillende opdrachten gecontacteerd op dezelfde datum
 • Hoe berekent een agentschap haar commissie?
 • Wanneer word ik betaald?
 • Wat zijn gebruiksrechten?
 • Hoeveel bedraagt de commissie?
 • Kan een agentschap exclusiviteit eisen?
 • Mag ik op set over verloning praten?
 • Hoe breng ik mijn belastingen in orde?
 • Hoe ver moet ik gaan qua naakt en kussen?
 • Bestaat er zoiets als #metoo?
 • Hoe maak ik een stem portfolio?
 • Hoeveel verdient dat?
 • Is beschikbaarheid/flexibiliteit echt zo belangrijk?
 • Welke informatie krijg ik voor een shoot?
 • Wat zijn pola's?
 • Wat stuur ik naar een fashion agentschap?
 • Wat is de grootste carrièrebreker?
 • Mijn minderjarig schoolgaand kind wil meedoen
 • Hoe geraak ik achteraf aan het materiaal?
  Na elke opdracht ben je in principe gerechtigd om het resultaat te mogen plaatsen op je portfolio, tenzij vooraf anders besproken. Sommige producties verwachten dat je wacht met het plaatsen van foto's tot de productie live gaat, maar dat wordt je wel op set meegegeven. Nadien is het belangrijk het resultaat te delen, maar verveel daar niet altijd het agentschap mee. Als het een commercial betreft, volg dan zelf het YouTube kanaal van de opdrachtgever. Of volg de website of Facebook pagina en zoek die foto waar jij op staat.
  Terug

  Mag ik op set mezelf bij de productie promoten?
  Dit ligt heel gevoelig, omdat je dan het agentschap de indruk geeft dat je de volgende opdracht rechtstreeks zal aannemen, en zij dus hun commissie mislopen. Rechtstreeks praten kan, om jezelf te promoten, maar geef dan altijd mee dat de productie je enkel kan boeken via datzelfde agentschap. Zo blijft iedereen tevreden, terwijl je toch jezelf hebt kunnen profileren. Maar nogmaals, het blijft delicaat, dus bespreek dit zeker met je agentschap.
  Terug

  Wat moet ik op set doen?
  Een draaidag kan heel vermoeiend zijn omdat er zoveel dode momenten zijn. Het omschakelen van de set, veranderen van karakters en figuratie of het erbij brengen van attributen zorgen ervoor dat je veel werkloos zal toekijken. Maar wees niet de asociale die de hele tijd op de gsm zit te tokkelen, maar praat (en vooral luister) discreet naar andere mensen op set. Toon je engagement, je motivatie, je leergierigheid. Tijdens de opnames luister je uiteraard naar de richtlijnen van de director, regisseur of fotograaf. Groet iedereen bij aankomst en vertrek.
  Terug

  Wat neem ik mee naar de set?
  Ga het meest natuurlijk mogelijk. Dus geen make-up of gel, zodat de MUA (Make Up Artist) zijn/haar werk kan doen. Soms moet je zelf kleren meenemen (dat is vooraf besproken), maar zelfs indien dat niet hoeft, neem je best nog altijd een witte en zwarte t-shirt mee, een jeans broek en extra paar schoenen. Neem ook altijd zelf je make-up mee (ook als man) en je scheerapparaat met trimmer. Indien de opdracht maar een halve dag duurt, zorg dan zelf ook voor een knabbel tussendoor. En heel belangrijk: neem je eigen ontschminkgerief mee.
  Terug

  Ik word door verschillende agentschappen gecontacteerd voor dezelfde opdracht
  Dezelfde dag krijg je van verschillende agentschappen dezelfde opdracht toegestuurd. Dan is het principe simpel: de eerste aan wie je hebt toegezegd, is deze waarmee je zal samenwerken. Ook al verdien je meer via een ander agentschap voor dezelfde opdracht, want niet elk agentschap heeft hetzelfde commissiesysteem. Blijf loyaal aan je toezegging.
  Terug

  Ik word voor verschillende opdrachten gecontacteerd op dezelfde datum
  Het kan dat een agentschap een opdracht voorstelt waarbij gevraagd wordt om enkele data in optie vast te houden. En net wanneer je die blokkeert, krijg je een andere aanvraag binnen die eist diezelfde data vrij te houden. Als je beide opdrachten aanneemt en voor allebei gekozen wordt, heb je een reuzegroot probleem. Wees eerlijk en geef aan het tweede agentschap mee dat je die data voorlopig in optie bent voor een andere opdracht en zij dus tweede keuze zijn.
  Terug

  Hoe berekent een agentschap haar commissie?
  Het kan dat je voor dezelfde opdracht meer verdient via een ander agentschap. Want als er al een eerste selectie is vooraf gegaan, dan kan het agentschap dat werk verrekenen in jouw fee. Of wanneer er een casting is, en het agentschap ook een extra inspanning hiervoor moet doen. De opdrachtgever zal dit niet betalen, dus wordt dit van jouw fee afgehouden. Soms wordt een flat fee aangerekend voor een casting, terwijl het merendeel dit als percentage berekent.
  Terug

  Wanneer word ik betaald?
  Reken na de dag van de opdracht op drie maanden voor de uitbetaling van je arbeid. Want eerst wordt het productiehuis door de klant betaald, die dan het agentschap betaalt, waarna jij je centen krijgt. Bij gebruiksrechten kan je die tijdspanne pas berekenen vanaf het moment dat het materiaal effectief gebruikt wordt. Controleer steeds of materiaal nog gebruikt wordt buiten de afspraken (ander land, langere periode, ander medium), want dan heb je recht op extra betaling van gebruiksrechten.
  Terug

  Wat zijn gebruiksrechten?
  Naast het loon krijg je vaak ook een bedrag uitbetaald per gebruik van het materiaal. Bij de beschrijving van de opdracht wordt altijd het medium, duur en territorium van gebruik bepaald (bvb twee jaar in België op televisie). Op rechten betaal je flink wat minder belastingen. Daarom kan je met je agentschap overeenkomen, wanneer een flat fee afgesproken is, om die te verdelen in arbeid en rechten.
  Terug

  Hoeveel bedraagt de commissie?
  Heel transparant is dit niet. Meestal ken je het percentage niet, want je krijgt alleen te horen hoeveel jij verdient; niet hoeveel het agentschap betaald wordt. Reken op 20 tot 40% commissie, en dat verdient het agentschap ook. Want het is niet altijd makkelijk om een productie tevreden te stellen en de juiste persoon te vinden, zeker als er een casting aan te pas komt. Bespreek vooraf hoeveel het agentschap als commissie achterhoudt, en houd vanaf dan het volste vertrouwen in hen.
  Terug

  Kan een agentschap exclusiviteit eisen?
  Bij high-end fashion agentschappen kan dat zeker geëist worden, maar bij commerciële agentschappen zeker niet. Uiteraard zouden ze dit graag willen, maar het agentschappen landschap is zodanig versnipperd dat ook de productiehuizen voor één opdracht bij verschillende agentschappen gaan shoppen. Beperk je dus niet tot één agentschap, maar wees daar ook heel transparant in.
  Terug

  Mag ik op set over verloning praten?
  Agentschappen hebben niet graag dat je over verloning praat met collega's. Want soms komen zij via een ander agentschap dat andere commissies hanteert, of rechtstreeks. Soms zal een collega die via hetzelfde agentschap als jij komt minder verdienen, omdat het agentschap bepaalt dat jij meer ervaring hebt. Maar uiteindelijk zijn het niemands zaken hoeveel je verdient. Wees daarover dus discreet; zo vermijd je ook eventuele irritatie bij collega's en bespaar je je casting agentschap van eventueel gezaag van die collega.
  Terug

  Hoe breng ik mijn belastingen in orde?
  Als freelancer regel je dit met een factuur, of met artistieke uitzendbureaus als Amplo of Smart. Geef je opdracht altijd aan vóór die begint (Dimona aangifte). Sommige agentschappen kunnen je ook een correct dagcontract aanbieden. Voor opdrachten waarbij je maximum € 126,71 per dag verdient, met een maximum van € 2.534,11 jaarlijks met maximum 30 dagen jaarlijks waarvan maximum 7 opeenvolgende dagen, kan je via een KVR (Kleine Vergoedings Regeling) werken zonder belastingen te betalen. Bespreek de betalingswijze altijd vooraf en laat je nooit in het zwart uitbetalen.
  Terug

  Hoe ver moet ik gaan qua naakt en kussen?
  Dit bepaal je volledig zelf. Voor rollen krijg je meestal op voorhand een script toegestuurd, dus weet je vooraf wat er van je verwacht wordt. Indien op set beslist wordt om van het script af te wijken en je gevraagd wordt toch dergelijke handelingen uit te voeren, dan mag je dit weigeren. Neem dan onmiddellijk contact op met je casting agentschap. Besef dat alles wat je doet jarenlang te zien blijft en met sociale media een eigen leven kan leiden. Baseer je keuzes op je waarden, niet op je drang naar carrière.
  Terug

  Bestaat er zoiets als #metoo?
  Hier kan ik duidelijk stellen: ja. Uit eigen ervaring (dus ook als man) en gezien op set, kan ik meegeven dat bepaalde personen hun status misbruiken. Handtastelijkheid en denigrerende opmerkingen komen voor, tijdens casting en op set. Wapen je met je beleefde maar kordate mondigheid en meld dit onmiddellijk bij de juiste instanties. Indien het op set voorkomt, contacteer dan onmiddellijk je casting agentschap. Voel je je onzeker voor een casting, neem dan iemand mee. Stel je waarden en integriteit voorop; niet je carrière.
  Terug

  Hoe maak ik een stem portfolio?
  Castings komen zelden voor bij stemopnames, dus maak je best zelf materiaal. Je kan makkelijk met je laptop of smartphone enkele opnames maken. Kies korte taglines zoals bij een reclamespot, maar ook enkele lange teksten zoals bij documentaires. Dialecten en andere talen zijn zeker welkom, zolang je maar natuurlijk klinkt. Speel met je stem en vertolk verschillende types. Ga dan naar Soundcloud en laad je materiaal op. Deze link kan je op je website plaatsen en in je mail naar de productiehuizen sturen.
  Terug

  Hoeveel verdient dat?
  Onmogelijk te bepalen. Hangt af van commissie, agentschap, naambekendheid van de klant, gebruikte medium, territorium en duur. Een commercial op nationale televisie betaalt beter dan een affichage-campagne. Hoewel, een nieuw merk heeft niet de grotere budgetten als een gekend merk. En wanneer affiches enkel lokaal gebruikt worden, is de verloning weer kleiner. Dus vergelijk niet te veel. Als je de opdracht aanneemt, betekent dit dat je akkoord gaat met het budget. Voor je portfolio is het zelfs prima om voor minder geld een opdracht aan te nemen van een gekend merk.
  Terug

  Is beschikbaarheid/flexibiliteit echt zo belangrijk?
  Castings kunnen heel dringend gebeuren. Je krijgt vandaag een mail om morgen op casting te komen, voor een shoot eind dezelfde week. Beschikbaarheid is dus heel belangrijk. Maar het kan ook dat je gevraagd wordt om meerdere dagen vrij te houden, ook al duurt de shoot maar een dag. Productiehuizen moeten met veel zaken rekening houden, en helaas ben je als model of acteur daarin de laatste, meest vervangbare schakel. Beschikbaarheid en flexibiliteit zijn dus enorm belangrijk, en zorgen ervoor dat veel talenten de stap niet durven wagen om hierin voluit een carrière uit te bouwen.
  Terug

  Welke informatie krijg ik voor een shoot?
  Op voorhand krijg je altijd een callsheet. Hierop staat alle praktische info, zoals locatie, contactgegevens ter plaatse, het uur dat je verwacht wordt en het vermoedelijke einduur. Daarnaast ook de eventuele kledij die je moet meenemen en of er een MUA aanwezig is. Bij onduidelijkheid, contacteer dan je agentschap voor je naar de opdracht vertrekt. Het einduur kan ook sterk variëren (bvb door regen of onvoorziene omstandigheden), dus hou er zeker rekening mee dat een shoot serieus kan uitlopen. Geef dit direct door aan je agentschap, zodat zij ook overuren kunnen aanrekenen.
  Terug

  Wat zijn pola's?
  Pola's (polaroids) zijn natuurlijke foto's, waarbij je poseert zonder make-up, zonder accessoires, natuurlijk licht en geen drukke achtergrond. Vaak worden die in het agentschap zelf genomen, maar het casting agentschap kan er ook om vragen wanneer het op zoek is naar een specifieke morfologie. Uiteraard hangt het af van het soort casting met welke kleren je pola's maakt. Als lingerie-model ga je voor pola's zoals Doutzen Kroes, maar als acteur houd je gerust je kleren aan.
  Terug

  Wat stuur ik naar een fashion agentschap?
  Het liefst zien ze je zo natuurlijk mogelijk, dus zend foto's zonder make-up en zonder accessoires, met haar los en met paardenstaart. Maak je lichaam zo goed mogelijk zichtbaar, dus kies voor een tanktop, skinny jeans of legging en hoge hakken. En geen armen in de zij, maar maak jezelf lang door je schouders naar achter te houden, kin een beetje omhoog, benen een klein stukje uit elkaar. Foto's in lingerie zijn initieel niet vereist. En vergeet niet je lengte, maten, schoenmaat, leeftijd en contact gegevens mee te geven.
  Terug

  Wat is de grootste carrièrebreker?
  Attitude en motivatie zijn heel belangrijk, maar de belangrijkste vereiste is je tijd. Veel modellen durven door de financiële onzekerheid de stap niet te nemen er zich voltijds mee bezig te houden. Maar als je geen tijd vrijmaakt en je volledig beschikbaar stelt, zal je ook niet het aantal opdrachten krijgen die voldoende opbrengen om ervan te leven. Op een bepaald moment, en dat moet jij aanvoelen, moet je de stap zetten naar volledige beschikbaarheid. Die stap in het onbekende is de grootste killer van veelbelovende carrières: zorg dat je tijd hebt.
  Terug

  Mijn minderjarig schoolgaand kind wil meedoen
  Kinderen komen vaak voor in commercials en fotoshoots. Voor hen is er de Wet op Kinderarbeid, met een verplicht document. Als ouder laat je dit document invullen door het casting agentschap en het schoolhoofd (bij schoolverzuim) en dien je dit op voorhand in bij de federale dienst. Het aanvaarden van de uitzondering op kinderarbeid kan een tijdje duren, dus dien deze zo snel mogelijk in. Je casting agentschap is wettelijk verplicht je hierover te informeren. Meer informatie kun je vinden via www.kidsatwork.be
  Terug